De gevaren van lenzen


Heel veel mensen met slechte ogen kunnen simpelweg niet zonder hun lenzen! Zij zouden zich geen raad weten als zij om één of andere reden geen lenzen meer konden dragen. Toch kunnen lenzen ook wat gevaren met zich meebrengen. In dit artikel vertellen we u alles over de mogelijke gevaren van lenzen, en wat u kunt doen om de risico’s te vermijden.

Uw ogen kunnen te weinig zuurstof krijgen

Het belangrijkste dat u moet weten over uw ogen, is dat ze zuurstof nodig hebben. Bij een gebrek aan zuurstof zwellen ze op, met als gevolg dat u minder goed gaat zien. Wanneer uw ogen gedurende langere tijd niet voldoende zuurstof krijgen, kan dit leiden tot de ontwikkeling van kleine bloedvaatjes in het hoornvlies. Uw lichaam maakt deze dan aan om te zorgen dat uw ogen toch voldoende zuurstof kunnen krijgen. Houdt het zuurstofgebrek aan, dan zullen de bloedvaatjes in het hoornvlies steeds groter worden. Met als gevolg dat uw zicht steeds minder wordt. Deze schade is onomkeerbaar. Sommige mensen kunnen hierdoor uiteindelijk helemaal geen lenzen meer dragen.

Uw ogen krijgen met lenzen altijd net iets minder zuurstof dan wanneer u geen lenzen draagt. Daarom is het van cruciaal belang dat u zich houdt aan de voorschriften van uw opticien en uw lenzen niet langer inhoudt dan aanbevolen. Ga nooit slapen met uw lenzen in!

U kunt een allergische reactie krijgen

Heeft u last van rode ogen? Dan heeft u mogelijk een allergische reactie op uw lenzenvloeistof. In dat geval is het zaak om direct bij uw opticien langs te gaan. Deze zal u dan een andere vloeistof voorschrijven. In sommige gevallen wordt aanbevolen om over te stappen op daglenzen, omdat u dan geen lenzenvloeistof meer nodig heeft.

Uw lenzen kunnen beschadigd raken

Rode ogen kunnen ook worden veroorzaakt door een beschadigde lens. Soms zijn de lenzen simpelweg te oud, in andere gevallen scheuren ze in door onvoorzichtig gebruik of hantering met lange nagels. Doe nooit beschadigde lenzen in, maar pak een nieuw paar of zet uw bril op en neem contact op met uw opticien.

Uw ogen kunnen ontstoken raken

Iedereen kan last krijgen van een ontstoken oog, lensdrager of niet. Ontstekingen worden vaak veroorzaakt door wrijven in de ogen. Als uw ogen ontstoken raken mag u geen lenzen indoen, maar moet u uw bril opzetten. Maak een afspraak met uw opticien om uw ogen na te laten kijken.

Tips om de risico’s van lenzen te vermijden

  • Was altijd grondig uw handen voor het in- of uitdoen van uw lenzen.
  • Gebruik dagelijks verse lenzenvloeistof.
  • Koop geen goedkope lenzenvloeistoffen bij de drogist. Bestel de lenzenvloeistof die uw opticien u aanbevolen heeft via 123lens.nl.
  • Zorg dat u uw lenshouder goed schoon houdt en vervang deze elke 3 maanden.
  • Zorg dat u naast uw lenzen ook een goede bril heeft.
  • Verkort de tijd dat u uw lenzen in heeft door ’s ochtends en/of ’s avonds een bril te dragen.
  • Slaap nooit met uw lenzen in.
  • Laat uw ogen elk half jaar nakijken door uw opticien.
  • Doe tijdig uw nieuwe lenzen in; heeft u bijvoorbeeld maandlenzen, hou deze dan nooit langer dan 30 dagen in!

Doe uw lenzen niet in als uw ogen geïrriteerd of ontstoken zijn.

Geef een reactie