Essentieel voor het onderhoud van deuren

Goed onderhoud is van essentieel belang om de levensduur van uw deuren en deurbeslag te verlengen en om alles in de gewenste staat te houden. In dit artikel vertellen we u hoe u beschadigingen aan uw deuren en deurbeslag kunt voorkomen, hoe u ze het beste kunt onderhouden en welke producten hiervoor geschikt zijn.

Beschadigingen voorkomen

Om te voorkomen dat uw deuren, uw deurbeslag of de wanden beschadigen, is het aan te raden om achter elke deur een deurstopper te plaatsen. U kunt hierbij kiezen voor een deurstopper die u op de grond zet, tussen de deur en de wand, of een deurstopper die op de wand gemonteerd wordt. Deurstoppers zijn tegenwoordig in allerlei verschillende stijlen verkrijgbaar. Heeft u een moderne deur, dan passen deurstoppers van RVS hier doorgaans goed bij. Hebben uw deuren eerder een klassiek uiterlijk, dan kunt u kiezen voor een messing deurstopper of een exemplaar met een antiek nikkel look.

Houd er bij renovaties en schilderwerkzaamheden rekening mee dat verfdampen en dampen van andere chemische middelen het deurbeslag kunnen aantasten. Dergelijke beschadigingen vallen niet onder de garantie van de fabrikant! Het is dan ook zeker aan te raden om het beslag indien mogelijk te demonteren tot de verf is uitgehard en dampen geneutraliseerd zijn. Uw deurbeslag kan overigens ook beschadigd raken door contact met ringen, sleutels en andere harde voorwerpen. Probeer dit waar mogelijk te vermijden, want bij sommige materialen kunnen beschadigingen niet hersteld worden.

Onderhoud van uw binnendeuren

Hoe u uw binnendeuren het beste kunt reinigen, is afhankelijk van het materiaal waar ze van zijn gemaakt. Hoewel de meeste deuren wel wat kunnen hebben, raden we sterk aan om geen agressieve, geconcentreerde of schurende middelen te gebruiken. Deze kunnen de toplaag namelijk aantasten. In de meeste gevallen volstaat het om de deuren te reinigen met een zachte, vochtige doek.

Indien de deuren sterk vervuild zijn en u toch een reinigingsmiddel nodig heeft, gebruik dan een mild schoonmaakmiddel (zoals een allesreiniger op natuurlijke basis). Wrijf de deur vervolgens droog met een schone, droge doek. Glazen deuren en deuren met glasdelen kunt u reinigen met glasreiniger en keukenpapier. Bij het schoonmaken van de vloer onder de deur is het aan te raden om de vloer zo snel mogelijk droog te maken, zodat de deur geen vocht kan absorberen. Vochtige ruimtes zoals de badkamer dienen dagelijks geventileerd te worden om te voorkomen dat vocht uw deuren kan aantasten. Houten deuren kunnen eens in de zoveel tijd met was behandeld worden.

Onderhoud van uw hang- en sluitwerk en deurbeslag

Het hang- en sluitwerk van uw deuren dient eens in de zoveel tijd te worden ingevet met een geschikt smeermiddel. Deurklinken kunt u doorgaans prima reinigen met een vochtige doek en indien nodig een mild reinigingsmiddel. Het onderhoud van het deurbeslag is wederom afhankelijk van het materiaal. Net zoals bij de deuren zelf geldt ook hierbij dat agressieve, geconcentreerde en schurende schoonmaakproducten te allen tijde vermeden moeten worden. Een deurklink jaren-30 van antiek messing is doorgaans niet voorzien van een beschermde laklaag en kan in de loop der tijd wat donkerder worden. Dit kunt u voorkomen door de deurklink na het afnemen in te smeren met een laagje blanke was of zuurvrije vaseline. Hetzelfde geldt voor deurklinken van smeedijzer, messing en nikkel. RVS (roestvast stalen) deurklinken kunt u reinigen met water en zeep of een RVS reiniger.

Deurklinken van geborsteld RVS mogen indien nodig licht worden opgeschuurd. Overigens is het goed om te weten dat RVS, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, wel kan gaan oxideren. Deze zogeheten ‘vliegroest’ komt niet vanuit het materiaal zelf, maar van buitenaf. Als de vliegroest niet tijdig verwijderd wordt kan het de toplaag aantasten, waarna het RVS wél kan gaan roesten.

Deurbeslag van hout kan met was worden behandeld. Voor PVD of BIOV deurbeslag zijn speciale reinigingsproducten verkrijgbaar. Het deurbeslag van uw buitendeuren wordt doorgaans sneller aangetast dan het deurbeslag van uw binnendeuren. Dat komt doordat dit beslag sterker wordt beïnvloed door o.a. weersinvloeden en luchtverontreiniging. Het is bij buitenbeslag dan ook zeker aan te raden om een beschermende laag aan te brengen. Raadpleeg hiervoor de instructies van de fabrikant.

Geef een reactie