Waar moet je op letten bij het kiezen van een borstkolf?

borstvoeding met een borstkolf

Als jij je baby borstvoeding wil geven, dan is een borstkolf een erg handig middel. Je kunt dan op elk gewenst moment melk afnemen die je later aan je baby kan geven. Dit is een uitkomst als je weer gaat werken of als je afspraken hebt. Bij het uitkiezen van een borstkolf kun je op enkele punten letten. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen borstkolven. Door met de onderstaande punten rekening te houden weet je zeker dat je de juiste kolf uitkiest.

Sluit de borstkolf goed aan?

Het belangrijkste is dat een borstkolf goed aansluit op jouw borsten. Bij een verkeerde maat kan het kolven onprettig of pijnlijk aanvoelen en dit kun je na afloop ook merken aan de borsten. De juiste maat is daarom van belang om aangenaam te kunnen kolven. Elke kolf heeft een borstschild waar jij je borst in legt. De tepel zal dan in het buisje van het borstschild komen te zitten. Het is hierbij belangrijk dat de tepel goed in het buisje past. Als het buisje te smal is zal de tepel te strak en onaangenaam erin zitten. Het buisje is te ruim als een deel van het tepelhof ook mee naar binnen wordt gezogen. Als de tepel een beetje ruimte heeft om te bewegen, dan is de maat goed.

Kies je voor handmatig of elektrisch?

Borstkolven kun je verdelen in de handmatige en de elektrische varianten. Welke soort je kiest hangt af van de momenten waarop je wil kolven. Een handmatige kolf is prima als je voornamelijk thuis wil kolven en je het niet erg vindt dat je zelf de handgreep beweegt. Tevens duurt het zelf kolven wat langer waardoor het fijn is als je er rustig de tijd voor kan nemen. Het voordeel van een handkolf is dat je deze altijd kan gebruiken doordat deze handmatig werkt.

Een elektrische kolf is makkelijker in gebruik doordat je deze bedient met enkele knoppen en het kolven automatisch gebeurt. Deze elektrische varianten kunnen werken op netstroom, batterijen of een accu. Een kolf die werkt op netstroom kun je het beste thuis of op een andere plek gebruiken waar je altijd een stopcontact in de buurt hebt. Wil je op elk gewenst moment kunnen kolven? Dan is een kolf die op batterijen of op een accu werkt de beste optie. Wel zal je eraan moeten denken dat je de batterijen tijdig vervangt en dat je de accu oplaadt

De keuze voor een handmatige of elektrische kolf is volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren. Je kunt je hierbij afvragen wanneer je de kolf het meest gaat gebruiken en hoe flexibel je daarmee wil zijn. Daarnaast zit er een aardig prijsverschil tussen deze soorten. Handmatige kolven zijn namelijk goedkoper dan de elektrische modellen. Dit komt doordat de elektrische kolven grotendeels automatisch werken en daar techniek voor nodig is.

Neem je een enkelzijdige of een dubbelzijdige borstkolf?

Bij de elektrische kolven kun je kiezen voor enkelzijdige of dubbelzijdige modellen. De dubbelzijdige modellen kun je gebruiken om bij beide borsten tegelijkertijd melk te kolven. Bij een enkelzijdig model zal je de borsten achter elkaar moeten kolven. Een dubbelzijdige kolf bespaart daardoor tijd. Ook hiervoor geldt weer dat het een persoonlijke keuze is of jij het besparen van tijd belangrijk vindt of dat je het prima vindt om wat langer met het kolven bezig te zijn.

Geef een reactie