Over lenzen gesproken

De ontwikkeling van de contactlenzen gaat nog steeds door. Nieuwe technieken maken de ontwikkeling van nieuwe verbeterde materialen mogelijk, waardoor het dragen van lenzen steeds comfortabeler wordt. Ook op het gebied van lensvloeistoffen staan de ontwikkelingen niet stil.

Silicone hydrogel lenzen

Dit type lenzen is de afgelopen jaren zeer populair geworden vanwege het draagcomfort. De lenzen van Air optix zijn hier een goed voorbeeld van. Het zijn zachte lenzen die tot vijfmaal meer zuurstof doorlaten dan de reguliere hydrogel lens. Een goede zuurstofvoorziening van de corona vermindert aanzienlijk de kans op oogirritaties en infecties door het dragen van lenzen.

Daglenzen

Daglenzen gecombineerd met silicone hydrogel lenzen verkleinen de kans op infectie nog verder. Dit type lens gooi je aan het eind van de dag gewoon weg, dus er is geen kans op eventuele infecties door schoonmaken en het bewaren van jouw lenzen. Natuurlijk wel even je handen goed wassen alvorens jouw daglenzen in te doen.

Lenzen met ‘ingebouwde’ hydratatie

Een goede hydratatie van het oog belangrijk bij het voorkomen van ooginfecties. Zo hebben Dailies lenzen een ingebouwde hydratatie component die het oog bevochtigt bij knipperen en dit doen we gemiddeld 14.000 keer per dag. Voldoende dus om schadelijke bacteriën en onzuiverheden uit het oog te spoelen.

De nachtlens

De nachtlens corrigeert bijziendheid. Steeds vaker wordt er voor nachtlenzen gekozen. De lens wordt enkel ´s nachts gedragen. Gedurende de nacht wordt de vorm het hoornvlies gecorrigeerd, zodat je overdag weer goed kunt zien zonder bril of lenzen. In de regel verbetert het zicht elke nacht met de helft. Bij een sterkte van bijvoorbeeld -3.00 dpt heb je na een week dus weer bijna weer een perfect zicht (-1.75 -0.88 -0.44 -0.22 -0.11 -0.06 -0.03). Gedurende de dag neemt het hoornvlies echter weer langzaam weer zijn oude vorm aan, dus je moet de nachtlens wel blijven gebruiken. Een paar dagen overslaan tot je merkt dat je de lens weer nodig hebt, kan echter wel.

De medicijnlens

Deze lens maakt het mogelijk ooginfecties terplekke te bestrijden. Oogdruppels om ooginfecties te bestrijden blijken inefficiënt te werken. Door het knipperen met de ogen komt er slechts een zeer klein gedeelte (minder dan 10%) daadwerkelijk in het oog terecht. Een contactlens die het medicijn over een lange periode regelmatig afgeeft lijkt de oplossing te zijn. Bij de Harvard Medical School en de Massachusetts Institute of Technology wordt hier onderzoek naar gedaan. Tussen twee laagjes hydrogel wordt een biologisch afbreekbaar polymeer met het medicijn geplaatst. Dit biedt mogelijkheden voor het effectief bestrijden van ooginfecties en de lenzen zouden potentieel ingezet kunnen worden bij de behandeling van gele staar.

Bescherm jouw ogen: UV-beschermende lenzen

De ogen zijn gevoelig voor de ultraviolette (UV) straling van de zon. Studies tonen aan, dat blootstelling aan de UV-straling mogelijk de oorzaak is dat ons zicht op latere leeftijd vermindert. Een overmatige blootstelling aan UV-straling kan zelfs leiden tot staar of blindheid.

Als je toch al lenzen gebruikt, vraag dan naar UV-beschermende lenzen. Ze zijn al jaren op de markt. Je hebt maar één paar ogen en daar moet je zuinig op zijn. Wil je maximale veiligheid, dan gebruik je ook nog een zonnebril met UV-400 label.

Lens of bril als accessoire

Vanaf ongeveer 1980 hebben de contactlenzen zich kunnen verheugen in een groeiende populariteit. De lens werd in deze tijd nog vooral gezien als een noviteit en cosmetisch hulpmiddel. Oogmode was nog een onbekend begrip en de bril werd nog niet als fashion item of mode accessoire gezien. De bril was ‘cosmetisch onaantrekkelijk’. Het waren daarom vooral jongeren die de bril voor lenzen inwisselden.

Eind jaren 90 maakte de bril zijn come back. Brillen verschenen in allerlei modieuze kleuren. De bril werd een echt mode-accessoire en er kwamen goedkope monturen die elke dag uitgewisseld konden worden. Zo had je bij iedere outfit een passende bril; zelfs als je geen bril nodig had. Een beetje meeliftend op deze populaire brillenmode, kwamen in deze jaren ook de gekleurde contactlenzen op de markt. Vandaag de dag kun je dus kiezen tussen een bij jouw outfit passende bril of bijpassende gekleurde lenzen.

Geef een reactie