Veilig en comfortabel baden met een badlift

Door een bad te nemen kunt u zich heerlijk ontspannen en genieten van een momentje voor uzelf. Helaas is het nemen van een bad niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Mensen met rug-, heup- en knieproblemen (of andere lichamelijke klachten die de beweging beperken) hebben vaak moeite om op een veilige manier in en uit bad te komen. En omdat het nemen van een bad iets intiems is, wilt u hier vaak liever geen hulp bij vragen. In dergelijke gevallen biedt een badlift uitkomst!

Werking en gebruik van een badlift

Een badlift is een volautomatisch, losstaand liftsysteem dat in uw ligbad wordt geplaatst. De badlift is voorzien van een zitting. U gaat op de zitting zitten, waarna de badlift u op een veilige wijze in bad laat zakken. Zodra u weer uit bad wilt, kan de badlift u ook weer omhoog helpen. U kunt zich op deze manier ook zittend afdrogen. In de hoogste stand staat de zitting gelijk met de rand van het bad. Daardoor hoeft u alleen maar uw benen over de badrand te tillen, waarna u rustig van de badlift af kunt stappen.

De bediening van een badlift is heel simpel en gebruiksvriendelijk, en u zult er dan ook snel vertrouwd mee raken. Met een badlift kunt u weer zelfstandig een bad nemen en hoeft u zich geen zorgen te maken over uitglijden. Het risico op blessures of andere verwondingen is minimaal, en u geniet van een optimaal comfort.

Soorten badliften

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten badliften verkrijgbaar. Grofweg onderscheiden we drie varianten:

  • Opblaasbare badliften
    Opblaasbare badliften zijn licht van gewicht, makkelijk te verwijderen en ook geschikt voor kleinere baden. Nadeel hiervan is dat ze minder stabiliteit bieden. Ook kan de gebruiker hinder ondervinden van het geluid van de motor.
  • Badliften met een zitband
    Een badlift met een zitband bestaat uit een cassette, die aan de muur boven de badrand wordt bevestigd. Daar kan een afrolbare band uit worden getrokken, die over de breedte van het bad wordt gespannen. U gaat dan op de strak getrokken band zitten. Door de band verder te laten afrollen, zakt u in het water. Wilt u uit bad, dan kunt u de band weer strak laten trekken en komt u weer omhoog. Voordeel van dit systeem is dat de band eenvoudig losgemaakt kan worden, waardoor huisgenoten geen hinder ondervinden van de badlift. Nadeel is dat dit soort badliften relatief instabiel zijn en geen ondersteuning voor de rug bieden.
  • Badliften met hefmechanisme
    Badliften die voorzien zijn van een hefmechanisme onder de zitting bieden de meeste stabiliteit. Badliften met een hefmechanisme worden doorgaans met zuignappen op de bodem van het bad bevestigd. Ze werken met behulp van een veermechanisme, een waterdruk systeem of een oplaadbare accu. Ze hoeven dus niet tijdens het baden op een stroompunt te worden aangesloten. Wel zo veilig natuurlijk! Badliften met een hefmechanisme kunnen worden voorzien van een vaste of een verstelbare rugleuning. Indien nodig kunnen ze tevens worden voorzien van een draaischijf. Hierdoor kan het overstappen vanuit een rolstoel naar de badlift worden vergemakkelijkt.

Geef een reactie