Waarom kiezen voor een inbouw afzuigkap?

Een afzuigkap is een onmisbaar onderdeel in elke keuken. Met een afzuigkap voer je vettige lucht en kookluchtjes af naar buiten zodat je er zelf geen last van hebt in je huis. Afzuigkappen zijn in diverse varianten verkrijgbaar, waardoor het lastig kan zijn om de juiste te vinden. Je kunt namelijk kiezen voor hele opvallende modellen, of juist voor een afzuigkap die je bijna niet ziet. Een voorbeeld van een onopvallende afzuigkap is een inbouw afzuigkap. Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor dit type afzuigkap kiezen.

Wat is een inbouw afzuigkap?

Een inbouw afzuigkap dankt zijn naam aan het feit dat deze in een keukenkast of in het plafond gemonteerd wordt. Hierdoor is enkel de onderkant van de afzuigkap zichtbaar. Bij andere afzuigkappen is de luchtschacht zichtbaar, maar bij een inbouw afzuigkap valt deze weg in een keukenkast of plafond. Een inbouw afzuigkap valt daardoor vrijwel niet op.

De voordelen van een inbouw afzuigkap

Een inbouw afzuigkap heeft meerdere voordelen. Het grootste voordeel is dat deze afzuigkap nauwelijks te zien is. Dit is dus een ideale oplossing als je de afzuigkap liever niet in het zicht hebt. Een inbouw afzuigkap is dankzij het onopvallende uiterlijk geschikt voor elk type interieur. Als je bijvoorbeeld een landelijke keuken hebt dan zal een moderne afzuigkap afsteken. Een inbouw afzuigkap verstoort deze landelijke sfeer juist niet. Bij een inbouwafzuigkap in het plafond loop je ook niet het risico dat je jouw hoofd stoot.

Verschillende soorten inbouw afzuigkappen

Inbouw afzuigkappen zijn onder te verdelen in verschillende soorten. Mocht je geïnteresseerd zijn in een inbouw afzuigkap, dan kun je nog enkele keuzes maken. Zo worden inbouwunits gemonteerd in een keukenkast boven de kookplaat of het fornuis. Binnen deze categorie vallen afzuigkappen waarbij de schacht in het keukenkastje verborgen is, evenals uittrekbare afzuigkappen en afzuigkappen die in een klepkast gemonteerd zijn. Je kunt ook kiezen voor een plafondunit. Doordat de afzuigkap in het plafond gemonteerd wordt, zijn er veel mogelijkheden voor de plaatsing van de afzuigkap. Het is bijvoorbeeld mogelijk om deze boven een kookeiland te monteren. Een afzuigkap met schacht boven een kookeiland kan erg in het oog springen, maar een plafondunit zorgt voor een ruimtelijk gevoel.

Kenmerken van een inbouw afzuigkap

Een inbouw afzuigkap is net als andere afzuigkappen geschikt voor luchtafvoer en/of recirculatie. Dit kan per model verschillen, dus het is verstandig om voor de aanschaf goed op de eigenschappen te letten. Enkele modellen zijn voorzien van verlichting waardoor je goed licht hebt tijdens het koken. Dit is vooral handig als je een inbouw afzuigkap in een keukenkast hebt, aangezien het aanrecht daar vaak wat donkerder is. Een inbouw afzuigkap in het plafond wordt geleverd met een afstandsbediening, aangezien het plafond te hoog is om er zelf bij te kunnen. Je kunt de afzuigkap dus eenvoudig vanaf een afstand aan- en uitzetten.

Punten om op te letten

Voordat je een afzuigkap aanschaft is het handig om na te denken over een aantal punten. Zo is de afmeting van de inbouw afzuigkap erg belangrijk. Deze moet namelijk net wat groter zijn dan de kookplaat of het fornuis. Zo worden de kooklucht en vettigheid optimaal afgevoerd. Houd er ook rekening mee dat de filters schoongemaakt moeten worden en dat je ze af en toe vervangt. Vieze en oude filters voeren namelijk veel minder goed af dan nieuwe en schone filters. Bedenk ook wat voor jou het handigst in gebruik is en wat past bij de inrichting van de keuken. Wil je bijvoorbeeld een uittrekbare afzuigkap of een afzuigkap in een klepkast? Als je geen raam of andere lichtbron bij de kookplaat of het fornuis hebt, dan is een inbouw afzuigkap met verlichting erg handig. Raadpleeg ook de omschrijving van de afzuigkappen. Daarin vind je informatie over onder andere de afmeting, het type filters, het geluid, de inbouwmaat en of de afzuigkap geschikt is voor luchtafvoer en/of recirculatie. Op basis van de informatie zoals de afmetingen en inbouwmaat kun je al een eerste selectie maken van de geschikte inbouw afzuigkappen voor jouw keuken. Vervolgens kun je de overige informatie gebruiken om tot een keuze te komen. Vaak is het ook mogelijk om je te laten adviseren door een webshop of een winkel.

Geef een reactie